Konferencijom za novinare najavljen Rexpo 2014

Sajam Rexpo 2014., međunarodni sajam investicijskih projekata i prateće industrije za Jadransku regiju, svečano će otvoriti Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, NJ. E. Michéle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma Republike Crne Gore. Najavljeno je to na konferenciji za novinare održanoj 4. studenog 2014. godine u povodu predstavljanja trećeg po redu i najvećeg dosad sajma REXPO Adriatic, koji će se održati 11. i 12. studenog u Hypo Expo XXI Business Centeru. Respo 2014. organizira se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske.
Ovogodišnji sajam, ključna događanja i novitete predstavio je Oliver Kumrić, partner i osnivač sajma Rexpo: I ove će godine Rexpo biti mjesto susreta brojnih investitora, izvođača, projektanata, arhitekata, inženjera, konzultanata, hotelijera, predstavnika banaka, investicijskih fondova, ministarstava, gradova i županija te drugih sudionika zainteresiranih za razvoj javnih i privatnih investicijskih projekata, koji će biti predstavljeni na različitim platformama. Središnje događanje ponovno je REXPO Forum, koji će ove godine obuhvatiti rekordan broj panel-rasprava na kojima će ugledni stručnjaci razgovarati o ključnim trendovima i projektima u svijetu investicija. Drugi dan Rexpa održat će se i Rexpo Hospitality Day, koji će biti orijentiran na investicije u sektoru HTL (hotels, tourism, leisure). Novost je ove godine 5. Međunarodni sajam franšiza i 8. Međunarodni franšizni forum FIP 2014 koji će biti održan u sklopu Rexpa, a na njemu će posjetitelji imati prilike poslušati izlaganja franšiznih stručnjaka iz cijele regije.

Na panel-raspravama Rexpo Foruma posjetitelji sajma moći će saznati više o novostima u području korištenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, realizaciji i razvijanju investicija u regiji, iskustvima i očekivanjima stranih investitora u našoj i zemljama regije, pozitivnim primjerima ulaganja u Hrvatskoj te financijskim aspektima investicija. Panelisti će govoriti i o energetskoj učinkovitosti, s naglascima na model ESCo i standarde LEED i BREEAM, a sajam Rexpo bit će prilika i za stručnu raspravu o Programu „Sava“, predstavljanje investicija u marine Jadrana te razgovor o prednostima javno-privatnih partnerstava. Među panelistima je tridesetak predstavnika investitora iz javnog i privatnog sektora, a uz njih na sajam dolazi još stranih ulagača kao gosti organizatora ili posjetitelji.

Najveći panel Rexpo Foruma, pod nazivom „Investicijski potencijali prometne infrastrukture u Hrvatskoj“, najavila je Renata Suša, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture. Na panelu će biti govora i o ulaganjima u razvoj moderne i održive prometne infrastrukture, koja će do 2020. godine doseći ukupno 1,310 milijarde eura, od čega 400 milijuna eura iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te 910 milijuna eura iz Kohezijskog fonda, što je sadržano u prijedlogu „Sporazuma o partnerstvu“ koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske. Prioriteti su poboljšanje osnovne željezničke mreže i cestovnih veza s Transeuropskom transportnom mrežom, uklanjanje uskih grla u cestovnom prometu te poboljšanje gradske i prigradske povezanosti. Panel će biti posvećen ključnim projektima u prometnoj infrastrukturi Republike Hrvatske i njihovim investicijskim potencijalima te usklađenosti s gospodarskim i razvojnim prioritetima i novom strategijom prometnog razvoja Republike Hrvatske. Panel će uvodno otvoriti ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a uz njega sudjelovat će i Renata Suša, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture, Edo Kos, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Roko Tolić, glavni direktor Zračne luke Dubrovnik, Lukša Novak, direktor Zračne luke Split, Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split, Doris Peručić, direktorica tvrtke ACI i Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Vedrana Likan, predsjednica Britanskog poslovnog centra Hrvatska, najavila je još jedan zanimljivi panel, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno da Hrvatska postane bolja investicijska destinacija, uz pozitivne primjere iz UK-a. Na panelu će sudjelovati NJ. E. David Slinn, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, te poduzetnici Saša Cvetojević, Dražen Nimčević i Mike Pugh.

Vladan Branković, izvršni direktor Ruskog poslovnog kluba, najavio je dolazak Ruskog poslovnog kluba i tvrtke Tradeunique Holding na REXPO Adriatic 2014. te održavanje posebnog koktel-druženja Ruskog poslovnog kluba na sajmu, u okviru kojeg će svi zainteresirani moći prezentirati svoje projekte i tvrtke te ostvariti poslovne kontakte.

REXPO Hospitality Day, orijentiran na sektor HTL (hotels, tourism, leisure), najavio je Franco Peruza, član uprave i direktor Grand Hotel Lav d.o.o. Na trima uzastopnim tematskim panelima istaknuti stručnjaci iz svjetske hotelske industrije raspravljat će s menadžerima vrhunskih hotelskih brendova, iskusnim investitorima te predstavnicima financijskih i administrativnih institucija. Priliku za izravne razgovore sa stručnjacima o investicijskim projektima u sektoru HTL u neformalnoj atmosferi pružit će Rexpo Hospitality Lounge.

Ljiljana Kukec, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje i potpredsjednica Europske federacije za franšize, najavila je novost na ovogodišnjem sajmu Rexpo – 5. Međunarodni sajam franšiza i 8. Međunarodni franšizni forum FIP 2014. Na njima će posjetitelji imati prilike poslušati izlaganja franšiznih stručnjaka iz cijele regije i direktora poznatih hrvatskih i stranih franšiznih brendova kao što su Surf ‘n’ fries, bio&bio, Redoc point, Putovanja za dvoje, Refan, Naturhouse, Economic Vitez i Pek-Snack. Razgovarat će se o tome kako uspješan poslovni model transformirati u franšizu te kako pokrenuti uspješnu franšiznu priču i zainteresirati potencijalne partnere. Za poduzetnike će biti organizirane i besplatne radionice i poslovna savjetovanja s poznatim hrvatskim konzultantima za malo poduzetništvo i franšizno poslovanje.