Predsjednik Ivo Josipović posjetio sajam Rexpo 2014.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović u utorak 11. studenog 2014. posjetio je međunarodni sajam investicijskih projekata za Jadransku regiju Rexpo 2014. U pozdravnom govoru obratio se posjetiteljima, panelistima, izlagačima i drugim sudionicima sajma, a nakon toga se u društvu partnera i osnivača sajma Olivera Kumrića te drugih predstavnika organizatora kratko susreo sa stranim i domaćim ulagačima te drugim gospodarstvenicima.

„Hrvatska je u pogledu poboljšanja investicijske klime, visine inozemnih i domaćih ulaganja, u proteklih godinu dana učinila napredak. Zaustavljen je trend pada na ljestvici lakoće poslovanja Svjetske banke, ali s ovim rezultatima još uvijek ne možemo biti zadovoljni. Novi zakoni koji podržavaju investicije nisu dovoljni i potrebne su ambicioznije mjere i intenzivnije reforme kako bismo osigurali bolje uvjete poslovanja i konkurentnost gospodarstva. Ključno je urediti kritična područja na koja nam ukazuju izvješća o konkurentnosti i izvješća o lakoći poslovanja. Polazeći  od toga da su nove investicije ključan preduvjet oporavka i razvoja hrvatskog gospodarstva, ovo je jedan od skupova kakvih bismo htjeli vidjeti više u Hrvatskoj i koje ću kao Predsjednik uvijek podržati. Ovakvi su skupovi prilika da se podvuče crta: da se kaže što je učinjeno, ali i da se osvrnemo na ono što se još mora učiniti, kako povećati interes investitora i otvoriti nova radna mjesta“, zaključio je predsjednik Ivo Josipović u svom obraćanju.

„Posjet i podrška predsjednika Republike Hrvatske sajmu Rexpo 2014. dodatni je pokazatelj značaja sajma za poticanje gospodarskog razvoja i unapređenje poslovne klime u Republici Hrvatskoj i čitavoj regiji. Brojni će ulagači, poduzetnici, gospodarstvenici, predstavnici ministarstava, gradova i županija, projektanti, konzultanti i drugi dionici u investicijskim projektima danas i sutra imati priliku saznati više o aktualnim investicijskim trendovima i projektima, poslušati stručne rasprave i predavanja, održati poslovne sastanke i razmijeniti iskustva iz različitih sektora, industrija i država. Takvu je priliku prepoznalo više od 1.100 sudionika, koliko ih se do jutros registriralo za dolazak na sajam, čime smo ove godine ostvarili najveće zanimanje i posjećenost dosad“, istaknuo je Oliver Kumrić, osnivač i partner sajma Rexpo.

Nakon posjeta predsjednika Ive Josipovića, počele su prve panel-rasprave u okviru Rexpo Foruma, među kojima je bila i najveća pod nazivom „Investicijski potencijali prometne infrastrukture u Hrvatskoj“. Panel je uvodno otvorio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a bio je posvećen ključnim projektima u prometnoj infrastrukturi Republike Hrvatske i njihovim investicijskim potencijalima te usklađenosti s gospodarskim i razvojnim prioritetima i novom strategijom prometnog razvoja Republike Hrvatske.