Rexpo 2015

Rexpo 2015, četvrto izdanje međunarodnog sajma investicijskih projekata, danas je posjetila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pokroviteljica sajma. Predsjednica je u društvu partnerice sajma Sande Marušić i izvršne direktorice sajma Ivane Čabraje obišla izlagačke prostore i porazgovarala sa sudionicima i izlagačima.

“Ulaganja mogu i moraju imati značajnu ulogu u razvoju Hrvatske. Od vitalne je važnosti da kreatori politike u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini nastoje učiniti Hrvatsku što atraktivnijom ulagačima. Vjerujem kako će međunarodni sajam investicijskih projekata Rexpo dati svoj doprinos poboljšanju poslovne i investicijske klime, pridonijeti većem interesu investitora, a posljedično otvaranju novih radnih mjesta i novih mogućnosti. U tome im želim mnogo uspjeha”, izjavila je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Na sajmu Rexpo održana je i prezentacija projekta Kupari, turističkog razvojnog projekta zajednice ponuditelja Avenue Ulaganja i Avenue Osteuropa, čija je ponuda danas potvrđena na sjednici Vlade Republike Hrvatske kao ponuda jedinog i najpovoljnijeg ponuditelja. Projekt su predstavili Ivan Paladina, direktor Avenue Ulaganja i predsjednik Uprave Instituta IGH, Marko Dabrović, partner u studiju 3LHD, Sanja Čižmar, starija partnerica u Horwath HTL Hrvatska i Alen Čičak, zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Prije prezentacije projekta Kupari održana su i tri zanimljiva panela. O čimbenicima koji destinaciju čine privlačnom investitorima razgovarali su nj. e. Ian Cameron Cliff, Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada Jastrebarskog, Gari Cappelli, gradonačelnik grada Malog Lošinja i Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja. Nakon toga predstavljen je projekt Zagreb na Savi, s govornicima Dubravkom Ponošem, direktorom Programa Sava, tvrtke koja upravlja projektom, Snježanom Turalijom, izvršnom direktoricom Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Kristijanom Posavcem, izvanrednim profesorom na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu i Teom Budankom, članom Upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba. Uslijedio je panel o širokopojasnoj infrastrukturi koji je moderirao Željko Kardum, a o temi su razgovarali Tomislav Majnarić, prokurist i viši savjetnik tvrtke Lator d.o.o., Ivančica Urh, voditeljica Službe elektroničkih komunikacija u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Igor Barlek, direktor Odjela interkonekcije i regulatornih poslova i prokurist Vipneta, Darko Bratković, inženjer u sektoru strategije Odašiljača i veza, Aleksandar Golub, predsjednik Uprave Odašiljača i veza i Vladimir Žuti, viši stručnjak za infrastrukturu na Odjelu komunikacijskih mreža i usluga HAKOM-a.

U 13:40 sati počeo je Rexpo HTL Day, poseban dio sajma Rexpo koji je stavio fokus na razvojni proces hotelskih nekretnina u jadranskoj regiji, ekonomiku mega evenata te najimpresivnija nova otvorenja i dolazeće projekte. Rexpo HTL Day otvorili su Franco Peruza, član uprave Grand Hotela Lav i Michael Widmann, izvršni partner u PKF hotelexperts. Na prvom panelu o razvoju hotela u Jadranskoj regiji razgovarali su Una Barac, direktorica Scott Brownrigg Architects, Ivica Čačić, potpredsjednik za razvoj Marriott International, odvjetnik Zoran Hačić i Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj, strateško upravljanje i korporativne poslove Valamar Riviera grupe. O mega eventima kao multiplikatorima za turističku industriju raspravu su poveli Stefano Feltrin, glavni direktor biciklističkog tima Tinkoff-Saxo, Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor biciklističke utrke Tour of Croatia, Ozren Müller, direktor tvrtke PR Event-Sport, Davor Ižaković, pomoćnik ministra turizma i Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj, strateško upravljanje i korporativne poslove Valamar Riviera grupe. Na završnom su panelu Michael Saran, izvršni partner iz Odien Grupe (Le Méridien Lav Split), Nikola Avram, generalni direktor hotelskih operacija iz MK grupe (Kempinski Portorož), Kristian Šustar, član uprave u HUP Zagreb (Sheraton Dubrovnik) i Burak Baykan, regionalni direktor Dogus Grupe (D-Resort Šibenik) raspravljali o naglorastućem interesu investitora u hotelsku industriju Jadranske regije.

U okviru Rexpo HTL Daya dodijeljena je i nagrada Adriatic 2015 Best New Hotel Award, koju je osvojio Maistrin hotel Adriatic u Rovinju zahvaljujući udobnosti, osobnosti i odličnoj realizaciji ideje butik-hotela.

Sajam Rexpo 2015 organiziran je uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma i Grada Zagreba, a podršku organizaciji pružile su vodeće tvrtke i institucije. Ovogodišnji je zlatni sponzor sajma Institut IGH, srebrni Hypo Alpe-Adria-Bank, a brončani Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

partnerica Sanda Marušić i izvršna direktorica sajma Ivana Čabraja u društvu predsjednice predsjednica RH u posjetu izlagačkom prostoru Instituta IGH   panel Mega eventi kao multiplikatori za turističku industriju panel Što destinaciju čini privlačnom investitorima prezentacija projekta Kupari finalisti dodjele nagrada Adriatic 2015 Best New Hotel Award