Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta ‘težak’ više od dvije milijarde kuna

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak u Dubrovniku ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta, a vrijednost tog ugovora je 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova. Projektant Pelješkog mosta je Marjan Pipenbaher, koji je na tom projektu radio s Jurom Radićem.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je riječ o mostu koji će biti “arhitektonska perla u infrastrukturi Hrvatske”.

Govoreći o strateškim elementima Pelješkog mosta, istaknuo je kako njime Hrvatska postaje jedinstvena. Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značenja za cijelu zemlju te iznimno značajan za Dubrovačko-neretvansku županiju i sve njene stanovnike, istaknuo je.

Kao drugi strateški element Pelješkog mosta premijer je naveo da će on ostati simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU, koja sufinancira most s bespovratnih 357 milijuna eura.

Premijer je istaknuo i kako će Pelješki most biti izgrađen po najvišim stručnim kriterijima i s punim uvažavanjem susjedne BiH.

Most s “55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način, dopuštajući tim sva prava koja Bosna i Hercegovina ima i ni na koji način ne ulazi u pitanje graničnog uređenja između dviju država”, rekao je Plenković, ističući kako širina i raspon između stupova mosta omogućuje susjedina u BiH neškodljiv prolaz i sve što je potrebno za  normalno funkcioniranje luke Neum.

Plenković je kao još jedan važan element Pelješkog mosta naveo novo strateško partnerstvo Hrvatske i Kine. Posebno je istaknuo kako se ta suradnja odvija na temelju javnog natječaja, preciznih i transparentnih kriterija koji su bili navedeni u javnom pozivu i referenci koje je kineska korporacija dala.

Nada se da će se radovi izvoditi i u partnerstvu s hrvatskim građevinskim kompanijama te da će se izvesti u ugovorom predviđenom roku i na taj način, kako je rekao, omogućiti novu kvalitetnu stratešku prisutnost kada je riječ o infrastrukturnim projektima. “Nadam se da je to prvi veliki projekt, a zasigurno ne i zadnji nego da je uvod u širu suradnju Hrvatske i Kine”, rekao je.

– Smatram da vrijeme koje je pred nama, nakon što se ugovor potpiše, da se on izvede u roku i da omogući brzu realizaciju ovog projekta u sljedeće tri do četiri godine. Na taj način rješavamo strateški pitanje povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU, a otvaramo dugoročna vrata suradnje s Kinom, istaknuo je premijer.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ocijenio je da je Pelješki most “jedan je od građevinskih pothvata koji će obilježiti našu generaciju”.

Potpisivanjem ugovora za izgradnju mosta kopno – Pelješac okončan je jedan od najvrjednijih i najsloženijih postupaka ugovaranja projekta koji su Hrvatske ceste dosad imale, istaknuo je.

Naglasio je i kako je Pelješki most jedinstvena konstrukcija čelika i betona koja mora podnijeti nepovoljne okolnosti s obzirom da je riječ o lokaciji na kojoj postoje značajni rizici od potresa te s jakim vjetrovima.

Škorić je podsjetio da je Pelješki most prva od četiri faze projekta “Cestovne povezanosti južne Dalmacije” na kojem ima još zahtjevnih objekta te se sve radi da cijeli projekt bude gotovo do kraja 2022. godine.

I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je kako je Pelješki most prva od četiri faze projekta  “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” te kako se nada da će cijeli projekt biti gotovo do 2022. godine.

Hrvatske ceste već su raspisale natječaj za 480 milijuna kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine ići će natječaj i za treću i četvrtu fazu, rekao je Butković, koji se nada da će se za tri godine prolaziti “jednim od pet najvećih i najljepših mostova u Europi, koji je jedinstven u Hrvatskoj”.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da potpisom ugovora kreće realizacija projekta povezivanja dvaju odvojenih dijelova EU i Hrvatske Pelješkim mostom, čvrstom vezom koja će spojiti Hrvatsku u jednu cjelinu.

– To je najvažniji geostrateški, povijesni hrvatski projekt, kazao je, dodavši da će taj projekt, osim prometnog povezivanja, dati snažan poticaja gospodarskom razvoju cijele županije, a posebice Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako Pelješki most neće povezivati samo Hrvatsku već će povezivati i teritorij Europske unije.

Podsjetila je da je ukupna vrijednost projekta cestovnog povezivanja juga Dalmacije više od 526 milijuna eura od čega su prihvatljivi troškovi nešto više od 420 milijuna eura, a 85 posto prihvatljivih troškova ili nešto više od 357 milijuna eura se financira iz europskih fondova. To je najveći pojedinačni projekt financiran iz operativnog programa konkurentnost i kohezija, istaknula je.

Kineski veleposlanik Hu Zhaoming istaknuo je da Pelješki most ne povezuje samo teritorije Hrvatske nakon 300 godina odvojenosti, već spaja Kinu i Hrvatsku, te je kazao kako je siguran da će most biti dovršen u obećanom roku i uz najbolji mogući rezultat.

Izvor: Lider