Horvat: ‘Više nećemo čekati da investitori sami dođu. Japance pozivam da ulože u Luku Rijeka’

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u ponedjeljak radikalan zaokret u privlačenju ulagača, u smislu da će ih se početi aktivnije tražiti, kao i radikalniji pristup u rješavanju administrativnih prepreka. Horvat je to izjavio uoči početka radnog posjeta predstavnika vodećih japanskih tvrtki Hrvatskoj, koje se odvija u sklopu obilježavanja 25. godišnjice diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, koje je u Hrvatsku dovelo većinom predstavnike japanskih tvrtki iz europskih podružnica, kao što Mizuho Bank, Mitsubishi, ITOCHU, Hino Motors Europe, Yokogawa Europe, Kajima Europe, Japan Tobacco International, Mitsui & Co. i neke druge.

Trodnevni posjet su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj te regionalni ured Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO), u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost (AIK), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC), a cilj mu je između ostalog predstaviti gospodarsko okruženje i investicijski potencijal Hrvatske.

Kako je istaknuo Horvat, radikalni zaokret će biti u tome da »više neće mirno sjediti i čekati da im investitori dođu u Hrvatsku, nego će ih tražiti po Europi i svijetu«.
Kazao je kako japanske poslovne ljude želi upoznati s Hrvatskom ne samo kao turističkom destinacijom, nego i zemljom koja je u proteklih 26 godina uložila značajna sredstva u razvoj poduzetničke infrastrukture, s brojnim industrijskim lokacijama i poduzetničkim zonama koje su na raspolaganju ulagačima.

Također, želi ih upoznati i s hrvatskim regijama u kojima se imovinsko-pravni odnosi, projektna dokumentacija i drugi dokumenti rješavaju vrlo brzo, dodavši da je siguran će u sljedećih nekoliko godina doći i do značajnijih investicija iz Japana u Hrvatsku.

»Cilj je japanskim gospodarstvenicima predstaviti i sveobuhvatnu poreznu reformu, s namjerom prezentacije onoga što će drugi korak u reformi donijeti, prvenstveno za segment poduzetništva i gospodarstva«, izjavio je Horvat.

 

Izvor: Novi List