Cijene nekretnine više su 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u srpnju su bile više za 4 posto u odnosu na isti period prošle godine, prema istraživanju oglasnika Njuškalo.hr provedenom na uzorku od 156 tisuća aktivnih oglasa nekretnina.

Stanovi su, uspoređujemo li aktualne podatke s istim mjesecom prošle godine, poskupjeli za 6 i pol posto, dok su kuće skuplje za 4 posto. No, novost je da su cijene u srpnju ove godine prestigle one iz 2011. godine.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima u posljednjih godinu dana bilježe ubrzani rast. Tako u Zagrebu trenutna prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.873 eura i za 9 posto je viša u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj, kako je i očekivano, zabilježen je u Dubrovniku. Tamo prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 3.643 eura, i za 18 posto je viša u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku rasla je za 4 posto na godišnjoj razini i trenutno iznosi 4.684 eura.

Pogledamo li ostale gradove, zanimljiv je rast cijena stanova u Splitu za 11 posto te u Puli za gotovo 12 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu iznosi 2.665 eura, dok je u Puli ona 1.570 eura. Osijek je i dalje jedan od gradova u kojem cijene nekretnina stagniraju, pa je tako u srpnju prosječna tražena cijena tamo bila 942 eura.

Kvadrat stana u Hrvatskoj je 38 posto skuplji od kvadrata kuće. Tako je u Zagrebu kvadrat kuće bilježio rast od tek 1 posto na godišnjoj razini, dok su u Osijeku i Zadru cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Najveći godišnji rast cijena kvadrata kuća u Hrvatskoj od većih gradova zabilježen je u Splitu i iznosio je čak 13 posto.

Izvor: Njuškalo.hr